Lunchen in Hilversum?

Ontdek Brasserie Zonnestraal! Op een unieke locatie, landgoed Zonnestraal.

Landgoed Zonnestraal

Meer weten over de historie van het landgoed?

Trouwen in Hilversum?

Op een unieke locatie, landgoed Zonnestraal

Ook voor uw kerst of eindejaarsbijeenkomst

Informeer naar onze mogelijkheden!!

<

Zonnestraal Hilversum B.V. is de nieuwe eigenaar van het Landgoed Zonnestraal. Afgelopen vrijdag tekenden de Alliantie en Zonnestraal Hilversum B.V. de leveringsakte van het landgoed, meldten de Alliantie en gemeente Hilversum vandaag in een persbericht.

De dag ervoor sloten de gemeente Hilversum en de nieuwe eigenaar een convenant met daarin afspraken om samen de toekomst van Zonnestraal in het licht van Unesco Werelderfgoed vorm te geven.

Zonnestraal Hilversum B.V. (onderdeel van Óbidos) neemt de zorg voor en de exploitatie van Zonnestraal over. Alle huurders worden deze week geïnformeerd. Voor hen verandert er weinig, de bestaande huurcontracten worden gerespecteerd.

Waarborgen
De zoektocht naar een geschikte nieuwe eigenaar duurde even. De betrokken partijen – de Alliantie, de gemeente Hilversum en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed – wilden en willen de unieke status van het landgoed waarborgen. Zij vinden criteria als ervaring met monumentaal erfgoed, een visie op het beheer en de exploitatie van het bijzondere landgoed en een oog voor de portemonnee van haar huurders, wezenlijk voor een toekomstige eigenaar. Zonnestraal Hilversum B.V. zou voldoen aan deze criteria.

In 2006 kocht de Alliantie de gebouwen op Zonnestraal, twee jaar later het landgoed zelf (de gronden). Voor woningcorporaties ligt het echter niet voor de hand, gegeven de herziene Woningwet van 2015, om een landgoed in het bezit te houden. Om die reden ging de Alliantie op zoek naar een andere eigenaar voor Landgoed Zonnestraal.

Volste vertrouwen
"Het beheer en onderhoud van een landgoed is een specialistisch vakgebied, de kosten die hieraan zijn verbonden mogen niet ten laste komen van onze huurders met een bescheiden portemonnee", aldus Joan van der Burgt, regiodirecteur Gooi en Vechtstreek van de Alliantie. "De Alliantie heeft het volste vertrouwen in de nieuwe eigenaar, een betrouwbare en ervaren partij die het belang van monumentaal erfgoed hoog in het vaandel heeft staan."

De verkoop van Zonnestraal was het enige onderwerp binnen haar portefeuilles dat oud-wethouder Nicolien van Vroonhoven niet kon afronden, vond ze zelf. Haar opvolger, Willem van der Spek valt wat dat betreft met zijn neus in de boter. Hij is blij dat de koop nu rond is. "Wij werken samen met de nieuwe eigenaar aan de toekomst van Zonnestraal in de geest van de bedoelingen van Unesco. We hebben daarin ieder onze eigen verantwoordelijkheid. De eerste afspraken hebben we al gemaakt. De restauratie van het Dresselhuyspaviljoen wordt bijvoorbeeld voltooid, er komt een bestemmingsplan, een toekomstvisie en natuurlijk werken we samen aan het nominatiedossier voor Unesco."

Uniek
Roland Velthuyse, directeur Zonnestraal Hilversum B.V./Óbidos, noemt Zonnestraal uniek vanwege het Duiker Ensemble. "Met de afbouw en ingebruikname van het Dresselhuyspaviljoen zal het ensemble weer compleet worden en kan gewerkt worden aan de verdere versterking van Zonnestraal als vestigingslocatie voor een brede huurdersgroep. De mogelijke nominatie als Unesco werelderfgoed maakt nadrukkelijk onderdeel uit van de toekomstvisie en maakt ons extra alert op de maatschappelijke relevantie en de instandhouding van de bijzondere waarden van Zonnestraal."

Op Avontuur

Speurtochten (kinderen 6-11 jaar)

Gratis af te halen bij Brasserie Zonnestraal

Geocache (alle leeftijden)

Download de app op : geocaching.com

Agenda Zonnestraal

Zondag 28 oktober:  Rondleiding Landgoed Zonnestraal 
Zondag 25 november: Zonnestraal Cross

Serie verhalen over Zonnestraal

Zonnestraal 90 jaar: Wie is die Henri ter Meulen eigenlijk?

Brasserie Zonnestraal is gevestigd in het Henri ter Meulen Paviljoen. Wie is Henri ter Meulen eigenlijk? 

Er was eens een vooraanstaande Delftse hoogleraar Scheikunde, Henri ter Meulen genaamd. Op een dag werd hij opgezocht door een oude vriend, Jan van Zutphen. Deze zat nogal in de rats en had dringend Henri’s hulp nodig. Om zijn Koperen Stelen Fonds van nieuwe middelen te voorzien, moest en zou hij zuiver diamantstof verkrijgen uit het zwarte stof dat overbleef van het bewerken van diamanten. Het was nog niemand gelukt en zijn laatste hoop was een geniaal inzicht van Ter Meulen. Zou hij de code kraken? Dit verhaal leest als een sprookje, toch is het echt gebeurd.

Lees meer....